Kutatás-fejlesztés az Econix Kft.-ben

PROJEKT ADATAI

Projekt címe: Elektrojet, az innováció

Projekt azonosítószáma: GINOP-2.1.1-15-2016-00728

Kedvezményezett: ECONIX Mérnöki, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

Helyszín: 8171 Balatonvilágos Mathiász Lakótelep 083/6

Összköltség: 699 416 893 Ft

Támogatás összege: 390 248 665 Ft

Támogatás mértéke: 55,8%

A projekt kezdete: 2016.10.10.

A projekt várható befejezése: 2018.09.20.

Irányító hatóság: Pénzügyminisztérium

A  PROJEKT LEÍRÁSA

A projekt témája:

Saját fejlesztésű, egyedi, eddig nem létező műszaki megoldásokat magában foglaló, tisztán elektromos hajtású, környezetbarát, alacsony zajszintű elektrojet prototípus kifejlesztése, mely sorozatgyártásra alkalmas.

Szakmai háttér:

A klímaváltozásról szóló keretegyezmény, a környezetvédelmet célzó EU-s elvárások szigorú követelményeket állítanak az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében. Ezzel összhangban egyre nagyobb szerepet kap az elektromos közlekedés. Nem csak az ipar- és az egyéni közlekedésnek, hanem a szabadidős járműveknek is részt kell vállalniuk e követelmények betartásában. A környezetbarát, villamosenergiával működő közlekedési eszközök, mint a jelen projekt tárgyát képező elektrojet, a fenntartható célt szolgálják.

A fejlesztés eredménye:

Tisztán elektromos hajtású prototípus, melyből a különböző szimulált ráfutási-, és töréstesztek stb. miatt várhatóan 2 vagy 3 db végleges, különböző teljesítménnyel és akkumulátor csomagokkal kerül kialakításra. Továbbá: akkumulátor felügyeleti rendszer és szoftver, gyorstöltők, GPS és gyorsulásmérő, mobil applikációk közösségi média csatlakozással (iOs, Android).

Mindezeken kívül fontos eredmény a szokásostól eltérő, új technológia alkalmazása: az üvegszálas technológia helyett szénszál-szendvics kompozit szerkezet, melynek eredményeképp a súly minimálisan tartható a fogyasztás csökkentése érdekében.

A projekt jelentősége:

Az elektromos jetski nem szennyezi a környezetet, a vizeket, valamint a zajszint minimumon tartása nem befolyásolja a vízi állatok viselkedését, ezért a vizek és azok környezetéhez tartozó élővilág megóvásában is jelentős szerepet tölthet be.

Sok jetski-ről elmondható, hogy hangosak, füstölnek, ezért negatívan befolyásolják az emberek komfortérzetét. Az elektrojet kifejlesztésénél cél, hogy egy halkabb és füstmentes szabadidős eszköz kerüljön kialakításra.

A PROJEKT TOVÁBBI CÉLJAI ÉS JELENTŐSÉGE

  • munkahelyteremtés: a projekt megvalósítása során létrejövő munkahelyek teremtésével a cég hozzájárul a munkanélküliség mérsékléséhez
  • a magyar KKV szektor erősítése: a projektnek köszönhetően létrejövő innováció magas hozzáadott értéket képvisel, mely a nemzetközi elismerésen keresztül hozzájárulhat a hazai KKV szektor erősödéséhez
  • a magyar járműipar erősítése: a nemzetközi jelentőségű innováció hozzájárulhat a magyar járműipar szerepének erősödéséhez.
  • Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégia: a projekt több ponton is kapcsolódik a Stratégia céljaihoz (fejlett jármű- és egyéb gépipari technológiák, fenntartható környezet és különleges anyagok, modern anyagtechnológiák)